KoçSistem, Arçelik A.Ş. İle Birlikte AB Destekli Arge Projesi Fıspace’te Yer Aldı,Geleceğin Lojistik ve Taşımacılık Sektörüne “Türk İmzası” Attı!

FIspace, Avrupa’nın gelecekteki rekabetçiliğini artırmayı hedefleyen AB girişimi kapsamındaki ‘Geleceğin İnterneti Kamu-Özel Sektör Ortaklığı’ (Future Internet PPP) programının beş Ar-Ge projesinden biri.

Geleceğin uluslararası tarım ile lojistik ve taşımacılık altyapısının oluşturulması adına yürütülen FIspace’in başarısı için AB, dünyanın en önemli kurum ve kuruluşlarından oluşan bir yıldızlar ekibi kurdu. Türkiye’den de sadece KoçSistem ve Arçelik A.Ş. bu ekipte yer almayı başardı.

FIspace, 24 ay süren ilk fazında FInest adı ile sadece taşımacılık ve lojistik sektörünü kapsarken, 2013 yılında yapılan değerlendirmelerin ardından tarımın da eklendiği ikinci faza geçti ve “FIspace” adını aldı.

İlk fazı yaklaşık 8 milyon Avro olan projenin ikinci fazda bütçesi 20 milyon Avro’ya çıktı. Bu bütçenin 13,5 milyon Avro’luk kısmını Avrupa Komisyonu karşılıyor. 24 ay gibi bir sürede tamamlanması planlanan FISpace ile geleceğin tarım, lojistik ve taşımacılık altyapısının oluşturulması ve internet esaslı esnek, kolay erişilebilir olan ‘Bulut Temelli İş Uygulaması Platformu’nun geliştirilmesi amaçlanıyor.

Projenin hedefi ise geleceğin internet ortamında, uluslararası tarım, gıda, lojistik ve taşımacılık operasyonlarının planlanması, dünya çapında tedarik zincirinin en önemli ve en karmaşık alanı olan depolama ve taşıma faaliyetlerinin optimize edilmesi ve ülke ekonomilerinde önemli yer teşkil eden küresel işletmelerin maliyetlerinin azaltılarak rekabet gücünün artırılmasıdır.

KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu: “Avrupa Komisyonu’nun KoçSistem’in kabiliyet ve deneyimlerine duyduğu güven bizleri gururlandırıyor.”

KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu yaptığı açıklamada, FIspace projesinde, temel alınan teknolojilerin, bulut bilişim ve internet tabanlı nesneler olarak ifade edilen ‘Internet of Things’ temelli olduğunu, bu alanlarda uzman dünyanın sayılı şirketleri arasında yer alan KoçSistem’in de bu nedenle proje ekibinde yer aldığını söyledi.

Mehmet Nalbantoğlu projenin nasıl hayata geçirildiğini ise şu sözleri ile anlattı: “Avrupa Birliği, 2008 yılında, yaşlanan nüfus ve rekabet sorununu aşmak için 600 milyon Avro’luk bir bütçe ayırarak, tarım, lojistik ve taşımacılık, sağlık, enerji gibi önemli gördüğü sektörlerin, 10 yıl sonraki iş yapış şeklini değiştirme ve başta bulut bilişim ve internet olmak üzere bu sektörlere teknoloji ile yeni bir yapı tasarlama kararı aldı. Bu kararını da ‘Geleceğin İnterneti Kamu-Özel Sektör Ortaklığı’ programını oluşturarak hayata geçirdi. Bu önemli adım, sadece şirketlerin değil, sektörlerin ve toplumların da sağlıklı şekilde büyümesi ve rekabette avantaj kazanması için teknolojiyi en büyük güç olarak kullanmaları gerektiğini bir kez daha ortaya koymuş oldu.”

Daha hızlı ve daha ekonomik bir yapı kurulması amaçlanıyor! FIspace ile tarım, taşımacılık ve lojistik sektörlerinde yer alan şirketlerin karbon emisyon oranlarını düşüreceğini, tedarik zinciri içindeki yüklerini minimize ederek kendi işlerine odaklanacaklarını söyleyen Mehmet Nalbantoğlu, aynı zamanda proje tamamlandığında gerek müşteri gerekse üretim tarafındaki zincirin, hızlı ve daha ekonomik biçimde yürütüleceğini de sözlerine ekledi.

Son üç yılda, FInest ve FISpace’te edindiği bilgi birikimi ve deneyimin KoçSistem’i, lojistik ve taşımacılık sektörüne hizmet veren BT şirketleri içinde, en üst seviyelere taşıdığını söyleyen KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu açıklamasını şu sözleri ile sürdürdü: “KoçSistem olarak proje kapsamında bulut bilişim ile güvenlik ve gizlilik gibi kilit konularda önemli sorumluluklar alıyoruz. Bu görevi bizlere veren Avrupa Komisyonu’nun, KoçSistem’in kabiliyet ve deneyimlerine duyduğu güven bizleri gururlandırırken, yurt dışı pazarlarda yeni proje ve fırsatlar yaratma konusunda da bize ve sektörümüze cesaret veriyor.”

Proje Koordinatörü Dr. Sjaak Wolfert: “Proje tamamlandığında, taşımacılık ve lojistik sektörü yeni bir sözlüğe ve baştan yaratılmış bir organizasyon yapısına sahip olacak”

“FIspace ile tarım, taşımacılık ve lojistik sektörlerine ilişkin kullanım senaryoları üzerinde odaklanarak, ortak çalışmaya dayalı iş ağlarından doğan zorlayıcı sorunları çözmeye yönelik, “Geleceğin-İnternetiyle-etkinleştirilecek” çözümler geliştirmeyi ve bu çözüm yollarını doğrulamayı amaçlıyoruz” diyen Proje Koordinatörü Dr. Sjaak Wolfert proje tamamlandığında lojistik ve taşımacılık sektörünün yeni bir sözlüğe ve baştan yaratılmış bir organizasyon yapısına sahip olacağını söyledi.

Projenin önemine işaret eden bilgiler de paylaşan Dr. Sjaak Wolfert şu açıklamalarda bulundu: “Kara-Deniz-Havayolu ile yapılan yük taşımacılığının, Avrupa Birliği içindeki toplam hacmi yıllık 525 Milyar Avro’dur. Diğer taraftan AB’nin gayrisafi gelirlerinin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan bu sektör, karbon emisyonlarının da neredeyse yüzde 15’ini oluşturuyor. FIspace projesi ile tasarlanacak yeni yapının, sektördeki kapasite kullanımını yüzde 200’lere varan oranlarda artırırken, taşımacılık faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonunu ise yüzde 10-15 oranında düşürmesi bekleniyor.”

Akıllı tarım konusuna da değinen Dr. Wolfert, tarladan, tüketime kadar olan yolculuğu esnasında gıda ürünlerinin yüzde ellisinin çöpe gittiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Avrupa Birliği içinde gıda ürünlerinin toplam hacmi yıllık 955 Milyar Avro ile gayrisafi gelirlerin yüzde 30’unu oluşturuyor. FIspace projesi ile ise sadece çöpe giden ürünlerden yüzde 30-60 arası tasarruf sağlanması hedefleniyor.”

Dr. Sjaak Wolfert tüm bu rakamların toplamında FIspace’in, AB ölçeğinde yıllık 1,5 Trilyon Avro’luk alanda, yüzde 15-30 verimlilik ile karbon emisyonlarında yüzde 10-15 oranında bir düşüş sağlayacağını, bu nedenle projenin direkt olarak etkileyecek yöntem ve çözümleri adreslemesi açısından AB tarafından değerli bulunduğunu söyledi.

Mart 2013

KoçSistem Kendi Geliştirdiği Yazılımı Pixage ile ISE 2013 Fuarında!

Türkiye’nin köklü ve lider bilgi teknolojileri şirketi KoçSistem, 29-31 Ocak 2013 tarihlerinde Amsterdam’da düzenlenecek (ISE) fuarında, KoçSistem ArGe mühendisleri tarafından geliştirilen ve bir çok başarılı projede kullanılan yeni nesil sayısal yayıncılık yazılımı Pixage’in farklı sektörlere yönelik geliştirilen yeni ürünlerini tanıtacak.

KoçSistem E-Fatura Özel Entegratörü Oldu!

KoçSistem, sahip olduğu yetkinliklerle Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan e-fatura alanında “Özel Entegratörlük” onayını aldı.