Blog

Azure Sanal Sunucu Seçimi Nasıl Yapılır?

Azure Sanal Sunucu Seçimi Nasıl Yapılır?

Sanal sunucu altyapınızı hızlı ve esnek bir şekilde oluşturmak için veri merkezinizi Azure ortamında genişletmeye karar verdiyseniz, sizi bekleyen ilk soru; hangi Azure Sanal Sunucunun iş yüklerinize uygun olduğunu tespit etmektir. Microsoft, farklı güç, fiyat ve işlevsellikleri olan çok geniş bir sanal sunucu alternatifi sunuyor. Bizim için en uygun olanının seçiminde dikkat edilmesi gereken temel konuları aşağıda bulabilirsiniz;

Öncelikle geniş bir sunucu parkurunuzu Azure ortamına taşıyacaksanız “Azure Migrate Server Assesment” kullanmanız faydalı olacaktır; Azure portal üzerinden yöneteceğiniz bu tool ile hipervisor ortamınıza bir sunucu kuruyorsunuz ve ajansız olarak onprem ortamdaki sanal sunucu konfigürasyonlarını ve kullanım durumunu analiz edip, size hangi Azure Sanal Sunucu tipini seçmeniz gerektiğini Azure Portal üzerinden öneriyor.

Yeni bir sunucu oluşturmak veya daha az sayıda sunucunuzu Azure ortamına taşımak istiyorsanız;

  • Hangi seriyi kullanmanız gerektiğini belirlemek ile başlayabilirsiniz:

A-Serisi; CPU ve bellek performansı giriş seviyesindedir. Geliştirme ve test sunucusu için kullanılabilir.

Bs-Serisi; düşük-orta seviyede CPU performansı vardır. Düşük trafikli web sunucusu için kullanılabilir.

D Serisi; Hızlı CPU ve optimum CPU-Bellek konfigürasyonu sunar. Canlı ortamdaki pek çok uygulamanız/veri tabanınız için kullanılabilir.

DC Serisi; Güvenli yalıtılmış kullanım alanı ile kod ve verilerin gizliliğini ve bütünlüğünü korumak için tercih edilebilir.

E Serisi; Yoğun bellek kullanımı gerektiren uygulamalar için geliştirilmiştir. İlişkisel veri tabanları ve SAP HANA gibi sistemlerde tercih edilmelidir.

F Serisi; Yüksek CPU/Bellek oranına sahiptir. Her bir CPU için 2 GB Bellek ve 16 GB SSD’ye sahiptir. Analiz uygulamaları için tercih edilebilir.

G Serisi; En zorlu uygulamalar için yüksek bellek ve SSD depolama alanı sağlar. ERP, SAP gibi uygulamalar için tercih edilebilir.

H Serisi; Simülasyon gibi yüksek performanslı hesaplama gerektiren uygulamalarda tercih edilebilir. Her bir CPU için 4 GB belleğe sahiptir.

Ls Serisi; Yüksek disk performansı ile NoSQL veri tabanlarında (Cassandra, MongoDB) tercih edilebilir.

M Serisi; Çok yüksek bellek ihtiyacı olan uygulamalarda tercih edilebilir. Sanal sunucu başına 4TB’a kadar bellek desteği ile SAP HANA gibi sistemlerde idealdir.

N Serisi; Görüntü işleme gibi grafik yoğun iş yükleri için tercih edilebilecek GPU özellikli seridir.

  •  OnPrem ortamdaki fiziksel sunucuların yeni versiyonu olduğu gibi (DL380 G10’nın yeni versiyonu olarak DL 380 G11’nin çıkması) Azure Sanal Sunucularda da yeni versiyonlarla karşılaşabilirsiniz. Genelde “_vX” olarak isimde belirtilen yeni versiyonları kullanmanız önerilir. (Eski versiyonlarla aynı maliyette oluyorlar.)
  • Azure esnekliğini kullanın; uygulamalarınızın en yoğun dönemini kaldırabilecek ölçekte 1 sanal sunucu kullanmak yerine “VM Scale Set” ile daha küçük ölçekte sanal sunucu kümeleri kullanabilir ve CPU değerleri belirli bir eşik değere ulaştığında kümeye yeni sunucu ekleyebilirsiniz. Böylece sürekli yüksek konfigürasyonda çalışan ve gereksiz maliyet oluşturacak bir sunucunuz olmaz.

Hikmet Kapusuzoğlu - Microsoft Platformları Kıdemli Danışmanı

Etiketler: azure, microsoft, sanal sunucubu, bulut bilişim

Oluşturma Tarihi: 12.03.2020

Diğer Yazılar
Bulut Bilişim ile Sürdürülebilir Yaklaşım
Bulut Bilişim ile Sürdürülebilir Yaklaşım
Dijital Adımlarla Yeşeren Gelecek
Dijital Adımlarla Yeşeren Gelecek
Bulut Bilişim ve Sürdürülebilirlik: Sürdürülebilir Geleceğe Doğru
Bulut Bilişim ve Sürdürülebilirlik: Sürdürülebilir Geleceğe Doğru