Blog

İnsan Kaynakları Departmanınız Bu Değişime Hazır mı?

İnsan Kaynakları Departmanınız Bu Değişime Hazır mı?

Her gün dünyanın çeşitli yerlerinde çıkan “yapay zeka işlerimizi elimizden alacak”, “robotlar insanların yaptığı işleri yapacak” haberlerini duyuyoruz. Dijitalleşme ekonomik ve toplumsal hayatımızı dönüştürürken, insan da bunun en çok etkilenen parçası haline geliyor. Dijital dönüşüme ayak uyduramazsak, yarıştan çekilmek zorunda kalabiliriz. Önümüzdeki dönemi kapsayan çalışma hayatına dair öngörüler de bu dönüşümün gerekliliğini tüm açıklığıyla gözler önüne seriyor. Dijitalleşme fırtınası organizasyonları, yetkinlikleri, meslekleri, görev tanımlarını  ve tabii ki her şeyin odağında bulunan çalışanları da etkiliyor ve değiştiriyor. Dijital dönüşüm sadece bir BT projesi gibi anlaşılsa da aslında kurumların bütün bölümleriyle değişimi yaşadıkları bir kültür dönüşümden bahsediyoruz. Bu kültür dönüşümünde en büyük paylardan birini kuşkusuz İnsan Kaynakları departmanları alıyor. İnsan kaynakları operasyonel fonksiyonlarına ek olarak bu yolculukta iş yapış şekillerinde çevik ve esnek bir yaklaşımla kurumlara değer yaratacak çözümler sunmaya başlıyor.

Peki biz insan kaynakları olarak bu değişime hazır mıyız? Üstelik çalışanlarımızın büyük bir kısmı bizlerin hazır olduğunu düşünmüyorken (*).

Çalışan yaşam döngüsünü uçtan uca dijitalleştirerek “deneyim” odaklı süreçleri hayata geçirebilmek çok daha kolay ve görünür hale geliyor. Bunlara ek olarak kullanıcı dostu platformlarda ve mobilden erişilebilen dijital yetenek yönetimi, dijital çalışma alanları ve iletişimleri, işe alımdan liderliğe uzanan bir performans yönetimi gibi şirketin yeni süreçlerini destekleyen fark yaratan, katma değerli uygulamalar ortaya çıkıyor.

Peki biz bu değişimleri nasıl yönetmeliyiz?

İnsana en yakın çalışan ekip olarak, çalışan beklenti ve ihtiyaçlarını anlayarak adaptasyonu yönetmek bizim işimiz!

  • Misyonunuzu yeniden tanımlayın
  • Teknolojilerini geliştirin, farklı uygulamaları hayata geçirmek için cesur olun
  • Dijital bir İnsan Kaynakları takımı kurun
  • Geçici süreli rotasyonlar yaparak şirket içinde İnsan Kaynakları departmanın hep genç kalmasını sağlayın
  • Farklı şirketlerdeki rakipleriniz neler yapıyor mutlaka inceleyin

KoçSistem olarak hem bir teknoloji şirketi olmamız hem de İnsan Kaynakları alanında deneyimli ekiplerimizin bulunması sayesinde çok farklı konularla ilgili çözümler üretebildik.

Çalışanların 7/24 erişim sağlayabilecekleri dijital platformların artık iş yönetimi açısından merkezi ve yaşamsal bir konuma sahip olduğunu gözlemledik. Verimliliği artırmak için çalışanlar arasında iş birliğini dijital ortamda sağlayan bu platformlar, şirket içindeki çalışma yapılarının bireyselden takım çalışmasına dönmesini sağlıyor.  Ayrıca, projeye özel iletişimi sağlamak için grupların oluşturulabilmesi ve kurumsal hafızanın sağlanması, iş süreçlerinin dijitalleştirilmesini ve şirket içi bilgilerin güvenli bir ortamda yönetimini de kolaylaştırıyor.

Geliştirdiğimiz KoçSistem Workplace, şirketler içindeki tüm paydaşların (çalışanlar, iş ortakları vb.) iletişim kurmasını sağlayan, interaktif ve dijital kurumsal sosyal ağ platformu. Eski intranetlerin tek yönlü yapısı aksine dijital çağın gerektirdiği karşılıklı iletişimi, paylaşımısağlama fırsatını Workplace ile çalışanlarımıza veriyoruz. 

Workplace ile biz hedeflediğimiz noktaya oldukça yaklaştık. Siz bunu nasıl başardınız derseniz; öncelikle herkese özgürce kendini ifade edebileceği bir platform sunmuş olduk. Üstelik mobil olması sayesinde de şirket çalışanları içerisinde artan Y ve Z kuşağının, kendini ifade etme ve fark edilme ihtiyacını karşıladık. Farklı noktalarda çalışanların birbirinden haberdar olmasını sağladık. Farklı yetkinlikteki kişiler çapraz gruplarda bir araya gelerek yeni projeler geliştirmeye başladılar. Sadece bununla kalmadık, sosyal hayat içinde çalışanlarımıza kolaylık sağladık. Sokak Hayvanlarını korumak isteyenler de kitap kurtları da kendi gruplarını oluşturarak bir araya geldiler.

İnsan kaynakları olarak sadece tek platform vermekle kalmadık, tüm süreçleri dijitalleştirmek için de büyük adımlarını attık. Yeni işgücü profilini doğru değerlendirmek, kurum amaçları doğrultusunda yönlendirmek, eğitmek ve performans ve yetkinlik değerlendirme ve raporlamalarını yapabilmek gibi birçok amaç için geliştirilmiş HRedition’ı devreye aldık. Topluluğumuzun topluluk içi ve dışı insan kaynakları alanındaki deneyimlerinden ilham alan HRedition İnsan Kaynakları Platformu artık insan kaynakları ekiplerinin ve çalışanlarımızın dijital deneyiminin temelini oluşturuyor. Çalışanlarımızın  izin girişlerini yapmak, performans sonuçlarını görmek, çalışma arkadaşının 360 derece değerlendirmesini yapmak,  online eğitimi izlemek için de tek bir adrese girmesi yeterli oluyor.

(*)Kaynak

Tülay Tiryaki - İnsan Kaynakları Direktörü

Oluşturma Tarihi: 02.03.2020

Diğer Yazılar
Bulut Bilişim ile Sürdürülebilir Yaklaşım
Bulut Bilişim ile Sürdürülebilir Yaklaşım
Dijital Adımlarla Yeşeren Gelecek
Dijital Adımlarla Yeşeren Gelecek
Bulut Bilişim ve Sürdürülebilirlik: Sürdürülebilir Geleceğe Doğru
Bulut Bilişim ve Sürdürülebilirlik: Sürdürülebilir Geleceğe Doğru